21.11.11

Hijrah part 1

- Hijrah part 1-

Salam n gudnite readers... mlm ni as usual tak boleh tidur lg... and since dah lama x jadikan blog as peneman dikala nothng to do selain talk about photography, designing n editing n kadang sedikit talk about hijab fashion :)  i am normal..bukan superpower mcm dlm the seekers (tetiba teringat muvie td) hehe..abaikan.. ok.. kadang.. i miss 'mute mode' which is me,myself n i... coz.. i dunno why since dulu people always worried with what i'm doin... n vee remember the way they treat me badly.. maybe vee buat silap tp for me..vee tak suka cari masalah dgn org..vee berkawan dengan org.. tapi tak faham kenapa makin 'better' life ni...makin ramai yang look me down... yes if u read thz u might say i'm problematic rite? hmm... so far, alhamdullilah dengan apa yg sudah dilalui... and i dun say i am perfect which is.. perfect dari segala segi.. but i try be who i am with what i have.. n vee try be better not be perfect! remember that.. when people around vee terkejut with perubahan vee dr seorg yang endah2kan soal aurat dulu tetapi alhamdullilah bulan april 2011 bergitu bermakna buat penghijrahan vee... Allah itu maha agung.. limpah hidayahnya untuk hamba2nya seperti vee.... syukur yang tak terhingga buat kurnianya... tetapi vee cukup pantang bila org pertikaikan cara permakaian seseorang yang dulunya freehair dan sekarang yang sudah berhijab..tetapi lebih fashionable mengikut perkembangan fesyen.. vee bukan nak agungkan fesyen.. tetapi, ia adalah medium bagi sesetengah kami untuk membiasakan diri kearah menutup aurat melalui stages.... bukan secara mendadak... sbb ini soal hati dan niat....jika seseorang itu berhijab semata2 ingin berfesyen nescaya tak lama niatnya itu...hanya allah sahaja yang tahu niatnya..wallahualam.....kerana jangan samakan kami seperti sesetengah yang alim dan berpurdah segala..kami bukan hadir dari didikan bergitu.. jadi terimalah golongan seperti kami yang mahu berubah ke arah kebaikan dan menutup aurat...beri kami ruang dan kami tak harap a good treat so what ever... we just need understanding.. inikan tidak, bila vee berhijab with berpakaian dress labuh dan mengenakan high heals serta accessories... ada yang mengeji cara vee berpakaian.. vee bukan berpakaian untuk menunjuk2.. apa yg ada dalam almari, and dari mana vee collect from few favorite vintage shops.. sekadar pakai apa yang ada.. high heals pun ulang2 pakai yang sama.. tetapi still ada yang pertikaikan..why? sbb snap2 gambar n share to internet n whtever? hmmm.. fyi, vee as a photographer.. as a designer.. vee tak nak berlagak dgn apa yg vee buat..sbb bg vee smua tu just my responsble to do tht job... at least i try to have good in self confident with what im wearing in daily day as a designer :) melainkan vee ni cikgu or doctor..mybe cara pakaian lebih ke arah koperat kan :)...so lovely...hmm... jadi bg vee apapun nak pakai..as long as tutup kepala with hijab or hoojabs.. n baju yang tak seksi dan mengairahkan  ....thts good for me to be as simple as i am.. its not easy to change to be in good condition , sure ada aja kritikan, mahupun pandangan buruk... vee x faham.. vee tak mintak support sbb cara vee pakai..tapi just need some respect.. because i have my past which is..supposedly i have to wearing hijab since im kids.. :) tetapi Allah maha agung... sekurang2nya..vee dapat menyelami perasaan sesetengah rakan2 yang baru nak berhijab tetapi dikecam oleh orang sekeliling... girls.. my advised.. do what good for you..people didn't give you any good unless they trust u since u before and after hijrah...apa2pun... penghijrahan seseorang sangat bermakna sekiranya dengan niatnya yang ikhlas.. kerana akan kekal selamanya..insyallah:') percaya pada diri.. kuatkan semangat.. dalam dunia ini tak semua orang menilai diri kita buruk...mereka yang rasa diri itu perfect saja yang akan menilai orang lain buruk daripada dia... sesungguhnya sebaik2 manusia tidak akan menilai seseorang dari mata kasarnya saja...maka selamlah hatinya..dan fahami situasinya.... kerana dugaan dari Allah bagi setiap orang adalah berbeda... bergitu juga dengan HIDAYAHNYA..........

Oleh yang demikian... bagi sesetengah yang beranggapan dirinya perfect dari segala segi... Alhamdullilah.. anda telah menilai dan memberi pandangan negatif..malah ada sesetengahnya membatalkan niat untuk berhijrah kerana adanya golongan penegah seperti kalian.. tetapi...girls..my advised...kuatkan semangat ..smua ini dugaan belaka.... semoga dipermudahkan segala urusan dan biarkan mereka dengan kata2 negatif mereka..dugaan untuk berubah kearah kebaikan mmg banyak...kena tabah..mungkin ketabahan anda akan membuat anda insan yang saling respect terhadap org lain..apa2pun Don't hate people who damage ur past......but appriciate them to make u grew stronger....:)

Insyallah.. setiap keburukan yang dilemparkan balaslah dengan senyuman dan beri lemparan kebaikan ya:)

-Coretan tinta nukilan hati velove shieffa 26/11/2011,3.26 pagi , bagi mengingati erti hijrah buat diri vee sendiri..semoga Allah memberkati penghijrahan vee ..amin ya rabbal.....-

to be continue..............

No comments:

Post a Comment

Spread Love <3