23.12.11

.:IKHLAS:.


Sebagaimana difahami kebanyakan orang, bahkan ia adalah satu manifestasi perubahan sesebuah masyarakat untuk mencapai dan menggapai kemuliaan serta kebahagiaan dunia dan akhirat.


Sempena tahun baru ini ramai yang berazam untuk berubah. Tetapi perubahan masih tidak kunjung tiba kerana perangai masih berada di tahap lama.


Yang tinggal hanya azam dan keinginan. Lebih pelik lagi, kita minta orang lain berubah, minta anak-anak berubah, marah pada pasangan kenapa tidak berubah.


Memang tanggungjawab kita perlu nasihat-menasihati, cuma janganlah asyik kita menyuruh orang lain saja berubah. Bagaimana dengan diri sendiri?


Kita semua hendak berubah tetapi tidak tahu bagaimana dan dari mana hendak mula kerana bimbang jika salah ikut kaedah pasti perubahan itu tidak kekal lama kerana kembali semula kepada perangai dulu.


Hangat-hangat tahi ayam saja. Maka di sini mari kita berkongsi cara-cara memulakan perubahan dan berhijrah.




1) Mulalah dengan mengubah diri sendiri supaya anda menjadi lebih yakin. Orang lain juga akan lebih yakin dengan diri anda. Ini kerana tidak mungkin jika anda mahu mengajak orang lain berubah sedang­kan diri anda sendiri masih berada pada takuk lama orang akan cakap anda seorang yang cakap tidak serupa bikin.




2) Mula melakukan perubahan secara perlahan-lahan. Tidak dinafikan sememangnya sukar untuk terus berubah dalam masa yang singkat atau dalam tempoh sekelip mata saja.


Jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah s.w.t anda akan dapat berubah seperti apa yang anda inginkan. Walaupun perlahan, anda akan dapat mengalami perubahan yang besar dalam diri anda.




3) Lakukan perubahan pada masa sekarang juga dan jangan bertangguh untuk tempoh lebih lama lagi. Ini kerana semakin lama bertangguh ia akan menjadi semakin melarat dan semakin susah untuk melakukannya.


Perkara yang kecil akan jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan. Jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa akan datang.




4) Berusaha untuk berubah dengan niat yang ikhlas dan lakukannya dengan bersungguh-sungguh. Anda perlu memaksa diri anda untuk berubah dengan sepenuh hati.


Jika diri anda tidak dipaksa anda seolah-olah memanjakan diri anda untuk berubah. Nafsu anda juga akan menjadi semakin degil jika tidak dipaksa. Kawal nafsu anda dan jangan biarkan ia mengawal diri anda.




5) Apabila berjaya melakukan perubahan diri maka anda perlu mengulangi perubahan itu sehingga ia menjadi sebati dengan diri. Jika perubahan itu hanya dibiarkan begitu saja, anda hanya akan berjaya untuk berubah seketika sahaja.


Oleh itu, jangan sia-siakan perubahan yang dilakukan. Anda perlu sentiasa melakukannya. Kesimpulannya, kita perlu berubah menjadi orang yang lebih baik kerana ia sangat dituntut dalam Islam.


Jangan pula berubah kerana disebabkan orang lain. Setiap yang diamalkan perlu dilakukan dengan penuh ikhlas kerana Allah s.w.t demi kebaikan diri sendiri.


Selepas itu, barulah bolehlah kita mengajak orang lain berubah sama. Jika dilakukan dengan niat dan cara yang betul, Insya-Allah orang lain juga akan berubah seperti yang diharapkan.


Pastinya, kita mendapat ganjaran pahala jika berjaya mengajak orang lain berubah ke arah kebaikan.

happy holiday :)


12.12.11

Malaysian Hijabers community part 2




Official & Opening of Nadi Annissa Muslim Women Centre

10/12/2011


Malaysian Hijabers community


wanna know more about us??


visit us at




to join us





like our page


Enuff Love for me...

It's not an achievement to make 1000's friends in a year. An achievement is when you make a friend for 1000's years. ♥ 

Happy Monday everyone =)


I'm just Me....



"Every moment you get is a gift. Spend it on things that matter. Don’t spend it by dwelling on unhappy things.........."



"Don't judge me by my past, I don't live there anymore." : )


I'm just Me....

NEW WEDDING FOLIO !!!



5.12.11

Quotes of the Day

Don't be stressed over something in the past, because there’s nothing you can do to change it. Focus on your present & create your future! Stay positive :)

.:Behind the SCENE:.

.:Behind the SCENE exclusive:. hehe

Salam readers... Happy Monday for everyone! Kelmarin vee baru hadiri majlis perkahwinan best buddies aka workmate mr cinta di area taiping utara :) pelbagai dugaan namun alhamdullilah selamat sampai sebelum majlis berlangsung =D.....

the Saturday sgt rowck sampaikan kepenatan tapi x mampu melelapkan mata dalam perjalanan... 

A great teamwork to cover the event with full of laugh with the jokes of thz 3 good workmate >_^ buat perut tegang sbb gelak banyak while doin the photoshoot ...


here the beginning of the kompang2 thing =D ...so Azam in the action mode with his video recording...

 edie on the action ..hehe

 keseriusan terserlah mamat long hair ni:)

 a great helper aka angel for the good assisted the renjis2 part..

here the serious face of Lumix owner aka videographer...

Owh..thz is ME :) blink2 sebelah mata...coz edie candid me while i'm workin :)

 here the photographerS with their own gadgets :)

since everybody dah puas bergambar.. time for us to snap a few moment with bride & groom :)

Haha... thz lovely newly married people on the action :)

 edie on his drama things :)

apa2pun.. pengatin sgt rock..walau pada awal2nya malu2 kucing ..ahaks!

So after finish with all indoor things..we have an outdoor shoot nerby a lake garden @taiping... GReenny lol

Still on behind the scene mode... so nampaklaa keseriusan kami to make the picture perfecto in the place:)

 Here i am..  flying without wings :)

the best scene for landscape + wedding photoshoot :)

 before we finish the day.. we snap a few pictures before sunset :)

 so DONE... time to shoot unofficially theme n concept.. more to ending for the day :)

 girls power...:)hehe

kamidisebaliktakbir...cadid by pengantin lelaki 
:)yeazzza.... so thts our last photo for the day :)

from my experience... during selama ni i involved with wedding photoshoot.. kali ni mmg sempoi n funny... sbb buat keja smbil gelak2 melampau...sbb 3 sekawan tu buat lawaks ...HAHA..apa2pun..EVEN penat n affected my lengan bengkak sbb pegang camera plus speedlight dr siang until outdoor.....BUT vee sgt terharu coz i have a best partner in photography NOW :) he really compactible with me..a great partner, a good art direction.. and a fast learner...:)Thanks for everythg ..may Allah bless us..amin



B4 i end thz entry ,Best wishes from me to Base & O'on =) May your wedding be the beginning of a lifetime filled with special love and happiness.... :)

we really make the day


regards, vee
Assalamualaikum


2.12.11

HFW Day FOUR

H.F.W Day3

Theme
.:TRAVEL :.
 
 -All travel has its advantages. If the passenger visits better countries, he may learn to improve his own. And if fortune carries him to worse, he may learn to enjoy it-

I do love travel... I have my aims to visit several country before i getting old :) Maybe, i will go to Europe by next year, insyallah... From my experience during winter time year 2009, the most peaceful Perth city always give the best memory in my life...there are lovely place… nice environment..& nice people … i enjoy during stay there..everything is different compare to my country....When travel, i will bring my camera to snaps in every perspectives of architectures of the city, the people , foods, and cultures there :)
-Here my simple materials to represent the theme :)-


So here my simple style for travel:)
------------------------------------------------------------------------------
 
 
"Travel is more than the seeing of sights; it is a change that goes on, deep and permanent, in the ideas of living."
 
------------------------------------------------------------------------------  
For more looks from other participant, u may click HERE

 
-Thanks for viewing- 
Assalamualaikum

HFW Day THREE

H.F.W Day3

Theme
.:Break the Rules :.
 -Never wear cardigan or jackets with long sleeveless dress-

And this is my 1st time to wear the casual office blouse to replace the cardigan or jackets :).. maybe this sound boring but this is my 1st time like this to break my personal style..because so far i don't commit with any specific rules in fashion... for me, i love to wear anything simple and more to earth colour that can match my personal mood regarding on the occasions too :)

-Here my simple materials to represent the theme :)-
-Here my simple look for today :)-
------------------------------------------------------------------------------ 
 ------------------------------------------------------------------------------ 
For more looks from other participant, u may click  HERE

-Thanks for viewing- 
Assalamualaikum

Mr. Know It All :)

Owh goshhhh!!!

Dear readers :) I'm back!! It's been so long rest !! (>_^) I've got the bad fever ever :'( i missed many things recently especially my participation towards the hijab fashion week!..........At the same time, i'm busy packaging the stuffs coz tonite i have another solemnize ceremony to shoot nearby Taiping, Perak until tomorrow evening, insyallah, i will go back to KL for prepare another stuffs ... 
May Allah bless my long journey... 
Assalamualaikum... 
regards vee